Sep 13

Peperiksaan Akhir Tahun sesi 2018

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Peperiksaan Akhir Tahun sesi 2018 adalah seperti berikut:

*4 Oktober 2018* – Bahasa Arab/Tamil
*15 – 19 Oktober 2018* – mata pelajaran elektif
*22 – 25 Oktober 2018* – mata pelajaran teras

Surat makluman dan jadual akan menyusul.

Terima Kasih.

IZYANI
S/U Peperiksaan

Sep 12

Program Solat Hajat Perdana 2018

Admin: Dengan segala hormatnya kami menjemput Ibu bapa dan murid tahun enam yang bakal menghadapi UPSR tahun ini ke Program Solat Hajat Perdana 2018. Bertempat di Masjid Ahmadi,

Pada tahun ini program Solat Hajat ini Kerjasama antara SK Rantau Panjang dan SRA Rantau Panjang serta Masjid Ahmadi Rantau Panjang.
Besar harapan kami semoga ibu bapa dapat meluangkan masa untuk ke program tersebut.
Harap dapat war-warkan program ini dan share poster ke group2 yang berkenaan. Terima kasih.

Poster Program Solat Hajat

Poster Program Solat Hajat

Jul 04

Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri SK Rantau Panjang 2018

Majlis rumah terbuka

May 21

Pendidikan silang budaya erat hubungan kaum patut disegera

SARANAN untuk mengadakan pendidikan silang budaya dalam sistem pendidikan negara bagi mempertingkat perpaduan kaum yang kian rapuh bukan sahaja perlu dialu-alukan.

Ia juga hendaklah dilakukan segera memandangkan wujudnya polarisasi kaum yang serius di sekolah, institusi pengajian tinggi dan tempat bekerja akibat pengasingan etnik yang dibenarkan dalam sistem pendidikan kita.

Sebenarnya pendidikan sedemikian tidak pun diperlukan jika sistem pendidikan kita mewajibkan percampuran etnik. Pergaulan Ini kerana pergaulan n yang bermula di sekolah rendah itu akan terus berkekalan sehingga dewasa kelak atas dasar kanak-kanak yang belajar bersama-sama sewaktu kecil didapati akan mengekalkan persahabatan itu apabila besar dan sampai ke tua pula.

Namun dengan tiadanya sistem begitu yang bukan sahaja menggalakkan pergaulan, tetapi yang sememangnya mampu mewujudkan perpaduan secara semula jadi, pendidikan silang budaya ini sangat diperlukan. Walaupun ia mungkin dipelajari sesetengah pihak untuk tujuan ujian dan peperiksaan semata-mata, sekurang-kurangnya ia akan mendedahkan pelbagai persamaan dan perbezaan cara hidup rakyat Malaysia yang berlainan warisan budaya itu di tiga wilayah berbeza.

Erat hubungan etnik

Pendedahan ini penting bukan sahaja untuk mewujudkan toleransi dan penerimaan, ia juga diyakini dapat mempererat hubungan etnik di negara ini. Ini keranaPengetahuan yang akan membawa kepada pemahaman mengenai budaya kaum lain akan memaparkan dinamika pelbagai budaya yang akan mempermudah kita semua bergaul antara satu sama lain. Selain itu, ia juga akan mengurangkan buruk sangka, kejutan budaya dan salah konsep selepas kita mula mengenali sesuatu kaum lain.

Kesempatan berinteraksi terhad dalam kalangan kita akibat sistem pendidikan yang jumud dan pergaulan bebas kerana tidak pernah wujudnya persahabatan mesra yang terjalin sewaktu persekolahan dahulu, sebenarnya adalah masalah besar yang menyebabkan kita semua tidak ikhlas ketika bergaul antara satu sama lain untuk mewujudkan tahap perpaduan baik.

Masalah ini akan berkurangan, malah akan hilang terus apabila golongan muda kita bergaul untuk kenal mengenali mulai di sekolah rendah lagi. Oleh itu, sistem pendidikan kita yang membenarkan pengasingan etnik yang berlaku pada usia muda itu, hendaklah dirombak. Sehubungan ini, bukan sahaja sekolah vernakular dan agama yang terbabit secara langsung, sekolah kebangsaan juga tidak terkecuali kerana ia yang sepatutnya membekalkan pendidikan nasional sudah tersasar. Kini sekolah kebangsaan didapati lebih banyak membekalkan pendidikan Melayu Muslim.

Oleh itu, perlu ada penstrukturan semula atas sekolah kebangsaan, sekolah agama dan sekolah vernakular supaya pendidikan nasional itu diberi keutamaan oleh semua pihak untuk melahirkan anak bangsa yang dapat memperlihat identiti nasional Malaysia yang sama secara tersurat. Ini pasti akan terjadi dengan mudahnya apabila pendidikan nasional yang mementingkan bahasa Melayu, sejarah negara dan warisan tradisi dalam bentuk pendidikan silang budaya, merupakan asas pendidikan negara yang utama, bukannya pendidikan etnik di sekolah vernakular dan pendidikan kerohanian di sekolah agama.

Dampak sosial ini pasti dapat memperlihat identiti nasional diterapkan dalam identiti peribadi golongan muda selepas mereka menerima kepercayaan, nilai dan aspirasi identiti nasional Malaysia melalui pendidikan nasional itu. Identiti nasional ini perlu dipupuk secara sedar dan tegas dalam sistem pendidikan negara. Ini penting bukan sahaja kerana ia dapat memupuk perasaan keterikatan kepada negara, pengungkapan identiti nasional pada rakyat sebenarnya adalah sikap positif patriotisme.

Papar identifikasi kaum

Dengan pendidikan nasional diberi keutamaan paling signifikan, seperti yang berlaku pada banyak sistem pendidikan negara lain, kita pasti akan melihat rakyat Malaysia yang dapat mempamerkan identifikasi yang cepat lagi mudah dengan negara ini dalam kehidupan seharian mereka, iaitu fasih berbahasa Melayu yang merupakan bahasa negara dan bersikap sederhana sesuai dengan Malaysia sebagai negara berbilang kaum.

Dengan ada semua ini, baharulah kita boleh dianggap sebagai sebuah komuniti nasional Malaysia yang memiliki perasaan positif terhadap negara, selain mempunyai sentimen kewajipan terhadap kebajikan semua kaum di tiga wilayah Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Sosialisasi identiti nasional melalui pendidikan nasional ini pasti akan memberi sumbangan agam kepada keharmonian dan kesejahteraan perpaduan negara dan integrasi nasional yang sangat diperlukan di Malaysia.

Penulis ialah Profesor di Universiti Kebangsaan Malaysia dan EXCO Majlis Profesor Negara

Apr 02

Kem Lingkaran Ilmu 2.0-Gemuruh Jiwa

Mar 08

Senarai AJK PIBG SK Rantau Panjang Sesi 2018/2019

Senarai AJK PIBG

Senarai AJK PIBG

Mar 03

Mesyuarat Agung PIBG Kali ke -44

Terima kasih kepada semua  ibu bapa yang hadir ke Mesyuarat Agung PIBG kali ke 44.  Tudak kasih juga kepada tetatmu-tetamu jemputan dan juga Tn. Hj. Azhar Bin Ayob , Koordinator Pembangunan Persekutuan DUN Sementa yang  telah merasmikan Mesyuarat Agung Pada kali ini.

Tahniah kepada AJK yang baharu dilantik dan terima kasih kepada AJK sesi yang lepas iaitu sesi 2017/2018.  Yang Dipertua PIBG pada sesi 2018/2018  ialah En. Jailani Bin Mohideen@Mahadi.IMG_0039 IMG_9833 IMG_9875 IMG_9886

Feb 15

Mesyuarat Agung PIBG SKRP Kali ke 44

Assalamualaikum dan dalam sejahtera

Mesyuarat Agung PIBG SK Rantau Panjang akan diaakan seperti ketetapan berikut:

Tarikh : 3 Mac 2018

Hari : Sabtu

Masa : 8.30 pagi

Tempat Dataran Hj. Shaharudin SK Rantau Panjang.

Semua Ibu bapa di jemput hadir

Mesyuarat Agung PIBG SKRP

Mesyuarat Agung PIBG SKRP

Feb 03

Pemohonan penempatan murid Tahun 1 ke sekolah rendah bagi tahun 2019 dan 2020

Pemohonan penempatan murid Tahun 1 ke sekolah rendah bagi tahun
2019 dan 2020

Pendaftaran secara online dari 01.03.2018 hingga 31.03.2018

Lahir 02.01.2012 hingga 01.01.2013 sesi 2019
Lahir 02.01.2013 hingga 01.01.2014 sesi 2020

https://public.moe.gov.my

Mohon uar-uarkn ke grup lain… Ibu bpa harus peka …smoga tidak akn ada lgi yg KECICIRAN, LEWAT DAFTAR dan beri alasan TAK TAHU…. ANAK2 KITA TANGGUNGJAWAB KITA…. #PEKA DAN PRIHATIN

Iklan pendaftaran tahun1

Iklan pendaftaran tahun1

Nov 30

Kelas Gemilang PIBG 2018

IKLAN KELAS GEMILANG copy

Pendaftaran telah dibuka sekarang. Kepada ibu bapa yang berminat boleh hubungi nombor yang terdapat di iklan.

Older posts «