Jul 04

Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri SK Rantau Panjang 2018

Majlis rumah terbuka

May 21

Pendidikan silang budaya erat hubungan kaum patut disegera

SARANAN untuk mengadakan pendidikan silang budaya dalam sistem pendidikan negara bagi mempertingkat perpaduan kaum yang kian rapuh bukan sahaja perlu dialu-alukan.

Ia juga hendaklah dilakukan segera memandangkan wujudnya polarisasi kaum yang serius di sekolah, institusi pengajian tinggi dan tempat bekerja akibat pengasingan etnik yang dibenarkan dalam sistem pendidikan kita.

Sebenarnya pendidikan sedemikian tidak pun diperlukan jika sistem pendidikan kita mewajibkan percampuran etnik. Pergaulan Ini kerana pergaulan n yang bermula di sekolah rendah itu akan terus berkekalan sehingga dewasa kelak atas dasar kanak-kanak yang belajar bersama-sama sewaktu kecil didapati akan mengekalkan persahabatan itu apabila besar dan sampai ke tua pula.

Namun dengan tiadanya sistem begitu yang bukan sahaja menggalakkan pergaulan, tetapi yang sememangnya mampu mewujudkan perpaduan secara semula jadi, pendidikan silang budaya ini sangat diperlukan. Walaupun ia mungkin dipelajari sesetengah pihak untuk tujuan ujian dan peperiksaan semata-mata, sekurang-kurangnya ia akan mendedahkan pelbagai persamaan dan perbezaan cara hidup rakyat Malaysia yang berlainan warisan budaya itu di tiga wilayah berbeza.

Erat hubungan etnik

Pendedahan ini penting bukan sahaja untuk mewujudkan toleransi dan penerimaan, ia juga diyakini dapat mempererat hubungan etnik di negara ini. Ini keranaPengetahuan yang akan membawa kepada pemahaman mengenai budaya kaum lain akan memaparkan dinamika pelbagai budaya yang akan mempermudah kita semua bergaul antara satu sama lain. Selain itu, ia juga akan mengurangkan buruk sangka, kejutan budaya dan salah konsep selepas kita mula mengenali sesuatu kaum lain.

Kesempatan berinteraksi terhad dalam kalangan kita akibat sistem pendidikan yang jumud dan pergaulan bebas kerana tidak pernah wujudnya persahabatan mesra yang terjalin sewaktu persekolahan dahulu, sebenarnya adalah masalah besar yang menyebabkan kita semua tidak ikhlas ketika bergaul antara satu sama lain untuk mewujudkan tahap perpaduan baik.

Masalah ini akan berkurangan, malah akan hilang terus apabila golongan muda kita bergaul untuk kenal mengenali mulai di sekolah rendah lagi. Oleh itu, sistem pendidikan kita yang membenarkan pengasingan etnik yang berlaku pada usia muda itu, hendaklah dirombak. Sehubungan ini, bukan sahaja sekolah vernakular dan agama yang terbabit secara langsung, sekolah kebangsaan juga tidak terkecuali kerana ia yang sepatutnya membekalkan pendidikan nasional sudah tersasar. Kini sekolah kebangsaan didapati lebih banyak membekalkan pendidikan Melayu Muslim.

Oleh itu, perlu ada penstrukturan semula atas sekolah kebangsaan, sekolah agama dan sekolah vernakular supaya pendidikan nasional itu diberi keutamaan oleh semua pihak untuk melahirkan anak bangsa yang dapat memperlihat identiti nasional Malaysia yang sama secara tersurat. Ini pasti akan terjadi dengan mudahnya apabila pendidikan nasional yang mementingkan bahasa Melayu, sejarah negara dan warisan tradisi dalam bentuk pendidikan silang budaya, merupakan asas pendidikan negara yang utama, bukannya pendidikan etnik di sekolah vernakular dan pendidikan kerohanian di sekolah agama.

Dampak sosial ini pasti dapat memperlihat identiti nasional diterapkan dalam identiti peribadi golongan muda selepas mereka menerima kepercayaan, nilai dan aspirasi identiti nasional Malaysia melalui pendidikan nasional itu. Identiti nasional ini perlu dipupuk secara sedar dan tegas dalam sistem pendidikan negara. Ini penting bukan sahaja kerana ia dapat memupuk perasaan keterikatan kepada negara, pengungkapan identiti nasional pada rakyat sebenarnya adalah sikap positif patriotisme.

Papar identifikasi kaum

Dengan pendidikan nasional diberi keutamaan paling signifikan, seperti yang berlaku pada banyak sistem pendidikan negara lain, kita pasti akan melihat rakyat Malaysia yang dapat mempamerkan identifikasi yang cepat lagi mudah dengan negara ini dalam kehidupan seharian mereka, iaitu fasih berbahasa Melayu yang merupakan bahasa negara dan bersikap sederhana sesuai dengan Malaysia sebagai negara berbilang kaum.

Dengan ada semua ini, baharulah kita boleh dianggap sebagai sebuah komuniti nasional Malaysia yang memiliki perasaan positif terhadap negara, selain mempunyai sentimen kewajipan terhadap kebajikan semua kaum di tiga wilayah Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Sosialisasi identiti nasional melalui pendidikan nasional ini pasti akan memberi sumbangan agam kepada keharmonian dan kesejahteraan perpaduan negara dan integrasi nasional yang sangat diperlukan di Malaysia.

Penulis ialah Profesor di Universiti Kebangsaan Malaysia dan EXCO Majlis Profesor Negara

Apr 02

Kem Lingkaran Ilmu 2.0-Gemuruh Jiwa

Mar 08

Senarai AJK PIBG SK Rantau Panjang Sesi 2018/2019

Senarai AJK PIBG

Senarai AJK PIBG

Mar 03

Mesyuarat Agung PIBG Kali ke -44

Terima kasih kepada semua  ibu bapa yang hadir ke Mesyuarat Agung PIBG kali ke 44.  Tudak kasih juga kepada tetatmu-tetamu jemputan dan juga Tn. Hj. Azhar Bin Ayob , Koordinator Pembangunan Persekutuan DUN Sementa yang  telah merasmikan Mesyuarat Agung Pada kali ini.

Tahniah kepada AJK yang baharu dilantik dan terima kasih kepada AJK sesi yang lepas iaitu sesi 2017/2018.  Yang Dipertua PIBG pada sesi 2018/2018  ialah En. Jailani Bin Mohideen@Mahadi.IMG_0039 IMG_9833 IMG_9875 IMG_9886

Feb 15

Mesyuarat Agung PIBG SKRP Kali ke 44

Assalamualaikum dan dalam sejahtera

Mesyuarat Agung PIBG SK Rantau Panjang akan diaakan seperti ketetapan berikut:

Tarikh : 3 Mac 2018

Hari : Sabtu

Masa : 8.30 pagi

Tempat Dataran Hj. Shaharudin SK Rantau Panjang.

Semua Ibu bapa di jemput hadir

Mesyuarat Agung PIBG SKRP

Mesyuarat Agung PIBG SKRP

Feb 03

Pemohonan penempatan murid Tahun 1 ke sekolah rendah bagi tahun 2019 dan 2020

Pemohonan penempatan murid Tahun 1 ke sekolah rendah bagi tahun
2019 dan 2020

Pendaftaran secara online dari 01.03.2018 hingga 31.03.2018

Lahir 02.01.2012 hingga 01.01.2013 sesi 2019
Lahir 02.01.2013 hingga 01.01.2014 sesi 2020

https://public.moe.gov.my

Mohon uar-uarkn ke grup lain… Ibu bpa harus peka …smoga tidak akn ada lgi yg KECICIRAN, LEWAT DAFTAR dan beri alasan TAK TAHU…. ANAK2 KITA TANGGUNGJAWAB KITA…. #PEKA DAN PRIHATIN

Iklan pendaftaran tahun1

Iklan pendaftaran tahun1

Nov 30

Kelas Gemilang PIBG 2018

IKLAN KELAS GEMILANG copy

Pendaftaran telah dibuka sekarang. Kepada ibu bapa yang berminat boleh hubungi nombor yang terdapat di iklan.

May 21

CABARAN PENDIDIKAN SILANG BUDAYA

konsep Pendidikan Silang Budaya sebenarnya sudah dilaksanakan
Konsep Pendidikan Silang Budaya sebenarnya sudah dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan di sekolah. utusan/AMIR HAFIZ ABD RAHMAN
MOHD. MAHZAN AWANG

09 Februari 2016 6:05 PM

MENGINTEGRASIKAN penduduk Malaysia yang terdiri daripada pelbagai latar sosiobudaya adalah cabaran semenjak kemerdekaan negara. Menyedari hakikat itu, pelbagai konsep dan kempen ke arah pengintegrasian telah dilakukan seperti identiti nasional, bangsa Malaysia, jati diri kebangsaan sehinggalah kepada 1Malaysia.

Kesemuanya mengarah kepada impian untuk menyatukan penduduk pelbagai latar belakang dalam acuan kewarganegaraan yang menjadi aset utama kepada kelestarian ketamadunan yang sedang dibina ini. Dari segi lain pula, kepelbagaian etnik di Malaysia turut menjadi produk pelancongan serta sering digembar-gemburkan sebagai model kesepaduan sosial untuk rujukan dalam pengurusan kepelbagaian penduduk.

Sejarah telah menunjukkan bahawa hasrat tersebut dirangka dengan rapi dan sistematik terutama dalam bidang pendidikan. Penggubalan kurikulum standard, penubuhan Sekolah Wawasan, pengenalan pembelajaran bahasa ketiga, Rancangan Integrasi Murid untuk perpaduan (RIMUP) serta kurikulum untuk perpaduan adalah antara usaha-usaha yang dilakukan sejak dari dulu lagi.

Konsistensi penekanan kepada perpaduan murid dalam kerangka pendidikan negara merentasi zaman yang dilakukan oleh Kementerian Pendidikan adalah amat dibanggakan. Dalam kesemua pelan pendidikan semenjak kemerdekaan, usaha penyatupaduan kaum akan menjadi teras.

Sekiranya kita ditanya tentang apakah formula perpaduan di Malaysia, maka kata kunci yang perlu diketengahkan adalah ‘konsistensi komitmen untuk mewujudkan perpaduan’. Biarpun isu sekolah pelbagai aliran yang berasaskan etnik menjadi kebimbangan semenjak merdeka lagi, apa yang dicapai pada hari ini adalah sedikit-seba­nyak hasil kepelbagaian persekolah­an sedemikian.

Namun, itu bukanlah satu syarat untuk kita berpuas hati dengan sistem dan struktur persekolahan di Malaysia kerana banyak kajian akademik menunjukkan bahawa hubungan etnik di Malaysia masih berkisar kepada tahap kompromi. Menyedari cabaran inilah, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah membuat cadangan agar pendidikan silang budaya diberi tumpuan dalam perencanaan pendidikan kebangsaan.

Saya juga yakin bahawa aspek yang sama turut diberi penekanan oleh Kementerian Pendidikan. Di kala fokus kepada pengintegrasian kaum dalam negara diberi perhatian, perubahan dan perkembangan dunia global kian memberi kesan kepada interaksi rakyat dalam negara. Maklumat tentang budaya hidup kini kian rencam dan pantas menerusi teknologi komunikasi.

Nilai dan norma masyarakat luar mula menjadi wadah perdebatan dalam kalangan rakyat. Kerencaman maklumat dan ilmu dalam dunia maya telah mewujudkan ikat­an kepercayaan yang kuat dalam kalangan masyarakat.

Hasilnya, ikatan sosial yang kompleks dan berada dalam konteks sebenar mula terbentuk. Maka sudut pandangan tentang hukum-hakam agama umpamanya kian kompleks. Hari ini, merekrut pengikut tidak lagi memerlukan kem latihan tetapi memadai de­ngan membina kumpulan pengikut menerusi media sosial. Jus­teru, memahami fundamental kepada budaya masyarakat luar adalah prinsip utama yang perlu diberi penekanan kepada model baharu pendidikan silang budaya.

Mana mungkin untuk menghormati cara hidup masyarakat rantau Asia Tenggara tanpa memahami nilai dan norma dalam konteks mereka. Dunia global juga turut menjadikan persoalan tentang kepercayaan kaum bukan lagi berkisar kepada amalan ritual yang lazim­nya menjadi rujukan orang awam, tetapi lebih kompleks dan mendalam. Hakikat yang perlu disedari kini adalah kita telah melewati fasa penyebaran pengetahuan pelbagai budaya. Fasa interaksi maya mula berdikit-dikit berubah kepada peng­alaman langsung sejajar de­ngan kemajuan industri pengangkutan darat, air dan udara.

Pengalaman langsung berinte­raksi dengan masyarakat pelbagai latar sosiobudaya di peringkat glo­bal telah memberi satu cabaran baharu kepada model pendidikan silang budaya yang menjadi perbincangan banyak pihak. Pengkonsepsian warga global dan tanggungjawab sebagai warga dunia mula dioperasikan. Persoalan tentang hak dan tanggungjawab warga melebari sempadan negara. Hal ini kerana keamanan sesebuah negara tidak tertakluk kepada keamanan dalam negara sahaja tetapi merangkumi keamanan serantau serta keamanan hubungan diplomasi antara negara.

Sejauh manakah kerangka pendidikan negara serta rekabentuk pengajaran dan pembelajaran di pelbagai peringkat dan tahap persekolahan sensitif kepada perkembangan ini? Perlu disedari bahawa, fenomena sebegini sebenarnya te­lah lama berlaku di Eropah sehingga memunculkan Kesatuan Eropah yang disimbolikkan menerusi pe­ngenalan mata wang Euro.

Adakah mungkin kesepakatan ASEAN berpotensi mewujudkan satu kesatuan negara yang memiliki kedaulatan masing-masing tetapi diikat kuat menerusi ekonomi serantau yang diwakili de­ngan penggunaan mata wang khas ASEAN? Tanda-tanda ke arah itu mula wujud biarpun amat perlahan, namun tidak mustahil. Maka, model pendidikan silang budaya bukan sahaja perlu berkisar kepada hubung­an inter etnik malah mula bersifat global terutamanya pengintegrasian kepelbagaian etnik di rantau Asia Tenggara.

Yakinlah bahawa bukan kepelbagaian etnik yang menjadi cabaran tetapi menguruskannya secara bersama yang menjadi cabaran. Untuk tujuan itu, rasa kebersamaan dalam hal ini memerlukan strategi yang lebih serius. Adakah mungkin untuk Malaysia memimpin negara anggota untuk menerapkan elemen kurikulum silang budaya ASEAN dalam sistem pendidikan di negara masing-masing?

DR. MOHD. MAHZAN AWANG ialah Pensyarah Kanan Sosiologi Pendidikan di Fakulti Pendidikan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/rencana/utama/cabaran-pendidikan-silang-budaya-1.188228#ixzz5GBQXtOVR
© Utusan Melayu (M) Bhd

Oct 13

Kayuhan Family Fun Ride SKRP

Perkhidmatan sewa basikal disediakan kepada sesiapa yang belum membeli basikal .

Pendaftaran boleh dilakukan secara online klik link

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJ9EqFq7xsHSNUfLFm8J7OX_FA7z0UL29_vprgDiJQ2fPv-A/formResponse

atau boleh whatsapp nombor 012 2554716

Yuran Pendaftaran: RM 20 seorang. Yuran hendaklah dimasukkan ke dalam akaun Flybike Enterprise di Bank Islam (No Akaun 12010010094828 ) dalam tempoh yang ditetapkan iaitu sebelum 19 November 2016. Salinan bukti pembayaran/transaksi hendaklah di Whatsapp kepada Mizan 012-3390635 atau Hafa 012-2554716.

Family Fun Ride SKRP

Family Fun Ride SKRPf

Older posts «